Na regulácii miestneho potoka v Bystrom preinvestovali už vyše 12 miliónov Sk

25.06.2006 Celý región

Bystré 25. júna (TASR) - Vyše 12 miliónov Sk z celkových nákladov vo výške 16 miliónov Sk preinvestovali v rámci projektu regulácie miestneho potoka v obci B...
Bystré 25. júna (TASR) - Vyše 12 miliónov Sk z celkových nákladov vo výške 16 miliónov Sk preinvestovali v rámci projektu regulácie miestneho potoka v obci Bystré vo Vranovskom okrese.

Spomínaný potok spôsoboval tamojšiemu obyvateľstvu veľké problémy po každej silnejšej búrke. Samospráva s spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom preto pristúpila k regulácii najkritickejších miest toku s dĺžkou necelých dvoch kilometrov a osadením betónových košov s pletivom.
\"Keďže sa situácia s povodňami opakuje každý rok po väčších búrkach alebo návalových dažďoch, dohodli sme sa a urobili sme dodatok k schválenému projektu, na ktorý chceme získať financie z európskych fondov. Celková hodnota je 20 miliónov korún, \" uviedol dnes TASR starosta obce Jozef Andrek. Dodal, že opodstatnenie regulácie sa osvedčilo počas silných lejakov spred dvoch týždňov. Valiaca sa voda zostávala v koryte potoka a prestala ohrozovať obyvateľov okolitých domov.
S ukončením regulácie miestneho potoka v Bystrom rátajú v budúcom roku. \"Sme pripravení na storočnú vodu, samozrejme, za predpokladu, že koryto potoka budeme pravidelne čistiť v rámci drobných obecných služieb, aby sme predišli katastrofám, \" povedal starosta.
Podľa neho regulácia bude pre obec veľkým prínosom. Len v uplynulom roku spôsobili povodne v Bystrom škody za vyše 11 miliónov Sk. Vláda uhradila zo spomínaných škôd 30 %. \"Dostali sme 2,6 milióna korún a spolu s vlastnými prostriedkami sme sa pustili do opravy vodou podmytého obecného mosta, \" doplnil Andrek.
 

Vyberte región

mark